Kb. 5 dkg vajat felforrósítottam, rátettem 4 ek teljes kiörlésű
rozslisztet, felöntöttem 6 dl tejjel és tettem bele 30 dkg tömlős
krémsajtot, sót, borsot és rengeteg őrölt szerecsendiót, majd
összeforraltam (közben keverni kell, nehogy leégjen).
A tepsi aljára
tettem ebből a sajtos besamel mártásból, erre jött egy réteg durum
lasagne tészta (a lapokat egyesével 1-1 percre forrásban lévő vízbe
mártottam, ahogy azt egy szakács ismerős javasolta régen), a
tésztaréteget 15 dkg apró kockára vágott edámi sajt, valamint 15 dkg
szintén picire vágott csemege karaj és sonka egyveleg követte.
Meglocsoltam 2,5 dl tejszínnel. Újabb tésztaréteget tettem rá (ez zöld
színű durum tészta volt), erre tettem egy rétegnyi szeletelt füstölt
sajtot, majd sajtos besamel mártást. Ismét egy réteg tészta következett,
amire rátettem az edámi sajt, valamint a csemege karaj és sonka
egyveleg másik felét (azaz újabb 15-15 dkg-t), öntöttem rá 2,5 dl
tejszínt, végül rátettem az utolsó réteg durum tésztát is (zöld színűt)
és a besamel mártás maradékát. A tetejére kb. 5 dkg pici kockákra vágott
vajat tettem, és három felszeletelt paradicsomot, valamint kb. 15 dkg
reszelt sajtot.
Hozzávalók tehát:
Nagyjából fél kg durum lasagne tészta
6 dl tej
10 dkg vaj
4 ek liszt
30 dkg tömlős krémsajt
10 dkg szeletelt füstölt sajt
30 dkg edámi sajt
15 dkg reszelt sajt
30 dkg sonka
5 dl tejszín
3 nagyobb paradicsom
A
sonka helyett lehet használni párizsit is akár, de apró kockára vágott
(vagy akár darált) és előre megpárolt fűszeres csirke (marha, sertés,
pulyka) húst is. Sőt én még hallal is el tudom képzelni :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése